Digitalisoituminen, Työturvallisuus

Turvallisuusajattelu: Turvallisuus etusijalle

Miten ajatusprosessimme voivat vaikuttaa merkittävästi yrityksen turvallisuuskulttuuriin?

6 minutes07/09/2023

Stefan Ganzke

Jos yrityksesi tapaturmataajuus (LTIFR, Lost time injury frequency rate) on pysähdyksissä - eli jos raportoidut työtapaturmamäärät ovat pysähtyneet - ja haluat parantaa turvallisuuskulttuuria, sinun on turvauduttava uusiin strategioihin ja menetelmiin teknisten, organisatoristen ja henkilöstöön liittyvien (TOP) turvallisuustoimenpiteiden lisäksi. Työturvallisuuden parantaminen edellyttää, että keskitytään entistä enemmän yrityksesi ihmisiin ja heidän käyttäytymiseensä.

Haluatko vaikuttaa myönteisesti työturvallisuuteen? Jos haluat, tarvitset perustiedot käyttäytymisanalyysistä ja siitä, miten ihmisten käyttäytymistä voidaan muuttaa. Jotta siirtyminen turvalliseen käyttäytymiseen onnistuisi ja siten työtapaturmat vähenisivät pysyvästi, yrityksesi turvallisuuskulttuuri tarvitsee erityisen DNA:n. Tämän kuvaamiseksi paremmin olemme ottaneet käyttöön termin "turvallisuuskulttuurin DNA". Siinä on kolme keskeistä DNA-juostetta:

  1. Turvallisuusajattelu
  2. Viestintä
  3. Käyttäytymiseen perustuva turvallisuus   

Tässä artikkelissa käsitellään ensimmäistä DNA-juostetta, turvallisuusajattelua, ja ajattelutapojen merkitystä työturvallisuuden kannalta. Tutustu Bradleyn käyrän kuvaamaan ajattelutapojen rooliin turvallisuuskulttuurin kehittämisessä, siihen, miten turvallisuuskulttuuria edistetään ja miten voit vaikuttaa työturvallisuutta edistäviin ajattelutapoihin ja edistää niitä.

Turvallisuusajattelu

Työntekijöiden tapa suhtautua työturvallisuuteen - eli heidän asenteensa ja ajattelutapansa - vaikuttaa merkittävästi yrityksen turvallisuuskulttuuriin. Ihmisen ajattelutapa tietystä aiheesta on osa hänen alitajuntaansa. Itse asiassa noin 90 prosenttia ajatuksistamme ja toimistamme on alitajuisia. Yrityksessä työskentelevien ihmisten ajattelutavan ja työtapaturmien määrän välillä on suora yhteys, kuten Bradleyn käyrä osoittaa. Tämä näkemys on vahvistettu yli kahdella miljoonalla tutkimuksella vuodesta 1995 lähtien.

Bradleyn käyrä

Jos esimerkiksi yrityksen johtajat ja työntekijät ajattelevat, että "tapaturmat ovat normaaleja" ja "niille ei voi tehdä mitään", he todennäköisesti pitävät työturvallisuutta epäolennaisena. Tällöin motivaation turvallisten työtapojen harjoittamiseen on oltava ulkoista. Sitä vastoin, jos johtajat ja työntekijät uskovat, että "nolla tapaturmaa on tavoite", työturvallisuutta pidetään erittäin merkityksellisenä. Tällöin kyseessä on sisäinen motivaatio.

Estävä ja edistävä ajattelutapa

On periaatteessa mahdollista erottaa toisistaan työturvallisuutta estävä ja edistävä ajattelutapa. Estäviä asenteita voivat olla esimerkiksi "En halua jäädä kiinni" tai "Kukaan ei kuitenkaan halua tai tarvitse työturvallisuutta". Toisaalta edistävään ajattelutapaan voi kuulua esimerkiksi: "Odotuksemme on, että tapaturmia ei tapahdu lainkaan" tai "Voimme estää kaikki tapaturmat työskentelemällä yhdessä".

Bradleyn käyrä kuvaa turvallisuuskulttuurin neljää vaihetta. Kaksi ensimmäistä kehitysvaihetta liittyvät työntekijöiden ulkoiseen motivaatioon. Ensimmäisessä vaiheessa työntekijät uskovat, että "onnettomuuksia vain sattuu". Toisessa vaiheessa he todennäköisesti uskovat, että "nolla tapaturmaa on epärealistista" ja "en halua jäädä kiinni turvattomasta työskentelystä". Suurin osa työtapaturmista tapahtuu näissä kahdessa ensimmäisessä kehitysvaiheessa. Sen sijaan, että työntekijät kokisivat tässä vaiheessa olevansa vastuussa työturvallisuudesta, he uskovat aina, että vastuu on muilla. Kolmannessa ja neljännessä kehitysvaiheessa heillä on kuitenkin sisäinen motivaatio. Tämä näkyy näiden kahden vaiheen ajattelutavoissa. Kolmannessa vaiheessa työntekijät ja johtajat olettavat, että nollatapaturmien saavuttaminen on mahdollista - ja neljännessä vaiheessa siitä tulee heidän tavoitteensa. Yrityksissä, joiden turvallisuuskulttuuri on jommassakummassa kahdesta viimeisestä kehitysvaiheesta, työtapaturmia sattuu vain vähän tai ei lainkaan, ja niiden työntekijät osoittavat hyvin paljon turvallista käyttäytymistä.

Luominen ja muutos

Jos ajattelutavoilla on niin keskeinen rooli työturvallisuudessa, erityisesti yksi kysymys on ratkaiseva: miten ajattelutavat syntyvät ja miten voimme muokata niitä paremmiksi?

Työntekijöiden ajattelutapa syntyy ensisijaisesti heidän kulttuuri-, perhe- ja sosiaalisesta ympäristöstään sekä heidän aiemmista kokemuksistaan työturvallisuudesta. Havainnollistetaanpa esimerkin avulla,
kuinka voimakas vaikutus kokemuksilla voi olla:

Erwin on tuotantotyöntekijä. Työvuoromestari käskee häntä pumppaamaan vaarallista nestettä käsin irtotavarasäiliöstä (IBC). Kun Erwin pääsee IBC:n luo, hän huomaa unohtaneensa suojalasit. Hän harkitsee hetken aikaa, että hän palaa kaappiinsa hakemaan niitä, mutta päättää lopulta pumpata vaarallisen nesteen ulos ilman suojalaseja, "jotta homma hoituisi". Onneksi Erwinille ei tapahdu mitään. Lähistöllä olevat työntekijät näkevät Erwinin työskentelevän ilman suojalaseja, mutta eivät sano mitään. Tämä kuvitteellinen tilanne johtaa kahteen kokemukseen, jotka molemmat synnyttävät estäviä ajattelutapoja:

  • “Jopa ilman suojalaseja et saa mitään silmiisi."
  • “Turvattomuus hyväksytään."

Ajattelutapojen luomista ja muuttamista voidaan havainnollistaa käyttämällä turvasilmukoita. Se alkaa aina siitä, että henkilöllä on ajatus tai impulssi. Esimerkissämme Erwin miettii, hakeeko hän suojalasit vai tyhjentääkö hän astian nopeasti ilman niitä. Toisessa vaiheessa tapahtuu fyysinen reaktio. Tässä tapauksessa se on astian tyhjentäminen ilman suojalaseja. Erwin otti tästä kokemuksesta sen, että hän ei loukkaantunut eikä kukaan puhunut hänelle hänen vaarallisesta käytöksestään. Tämä auttaa kehittämään ajattelutapaa, jonka mukaan työskentely ilman suojalaseja on OK.

Jos haluat estää estävän ajattelutavan kehittymisen ja muuttaa työntekijöidesi ajattelutavan suotuisammaksi, kokemus on suurin vipu, jota voit käyttää. Tämä ei tarkoita, että Erwinin on satutettava itseään muuttaakseen ajattelutapaansa. Sen sijaan kollegoiden huomauttaminen hänen epävarmasta käytöksestään voi olla kehittävä kokemus. Vaihtoehtoisesti se voi olla esimies, joka näkee tämän vaarallisen käyttäytymisen ja selittää hänelle yksityiskohtaisesti, miksi tämä on vaaraksi Erwinille eikä ole jotain, mitä yritys haluaa nähdä. Tärkeää palautetta annettaessa on tutkia toivottavaa, turvallista käyttäytymistä ja seurata sitä toistuvasti positiivisella vahvistuksella. Se voi olla taputus olkapäälle, symbolinen peukku ylöspäin tai jopa kierros juomia johtajalle.

Yhteenveto

Jos haluat päästä eroon pysähtyneistä onnettomuusluvuista, sinun on siirryttävä tavanomaisia TOP-turvallisuustoimenpiteitä pidemmälle ja keskityttävä selkeästi ihmisiin. Turvallisuusajattelu on tässä avainasemassa. Henkilön ajattelutapa työturvallisuutta kohtaan on ratkaisevampi kuin luulisi. Bradleyn käyrän avulla voit luokitella ja saada paremman käsityksen turvallisuuskulttuurisi nykytilasta ja siihen liittyvistä tavallisista ajattelutavoista. Positiivisen ajattelutavan edistämiseksi ja muutoksen helpottamiseksi sinun on ymmärrettävä ajatuksen, reaktion, kokemuksen ja ajattelutavan muodostama turvallisuussilmukka ja hyödynnettävä kokemuksen voimaa. Uudet kokemukset luovat uusia ajattelutapoja, ja ne voivat viedä yrityksesi turvallisuuskulttuurin uudelle tasolle.

Stefan Ganzke on WandelWerker Consulting GmbH:n toimitusjohtaja. Hän on kehittänyt yhdessä turvallisuusinsinööreistä ja turvallisuuskulttuurin asiantuntijoista koostuvan ryhmänsä kanssa verkkokurssin, joka auttaa yrityksiä suunnittelemaan ja toteuttamaan strategisia ja operatiivisia toimenpiteitä työturvallisuuden edistämiseksi kriisiaikoina.

Stefan Ganzke

X