6 minuuttia 03/05/2024
Kirjoittanut Atso Andersen, Director ESG, Advisense
Kestävän kehityksen raportointia koskevat vaatimukset ovat tiukentumassa ja käytännönläheisemmiksi, ja ne pannaan pian täytäntöön. On tärkeää ymmärtää, että tämä ei ole enää vapaaehtoista, vaan pakollista. Ilman raportointivalmiuksia yritykset ovat vaarassa taantua.
Raportoinnin ja siihen liittyvien toimien intensiteetti kasvaa edelleen. Vaikka ilmastonmuutoksen hillitsemisessä on edistytty, on epätodennäköistä, että sitä saadaan täysin hallintaan lähitulevaisuudessa. Siksi on suositeltavaa ottaa ESG:n merkitys vakavasti.
Se alkaa raportoinnista, mutta todellinen vaikutus johtamiseen ja jopa organisaation kannattavuuteen seuraa tulevina vuosina. Pankkien säädökset saavat ne käyttämään ESG-raportointia rahoituspäätöksissään. Yksinkertaistaen: tulevaisuudessa pankkeja ohjataan myöntämään lainoja ESG-tulosten perusteella. Loppujen lopuksi vihreässä siirtymässä on kyse rahasta ja investoinneista.
Ilmastokriisiin vastaamisen sekä sosiaalisten ja hallintotapaan liittyvien näkökohtien huomioon ottamisen tarpeen vuoksi ESG-säännökset muokkaavat taloudellisia raportointikäytäntöjä. Odotetusti ESG-sääntelyn muutosvauhti talousjärjestelmässä on pysynyt vakaana ja johtanut kattavampaan, monimutkaisempaan ja sitovampaan täytäntöönpanoprosessiin.
Muissa säädöksissä keskitytään usein tietojen julkistamiseen, mutta CSDDD-direktiivissä (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) EU:ssa toimivia suuryrityksiä vaaditaan tekemään due diligence -tarkastuksia koko toimitusketjussaan. Tarkoituksena on tunnistaa, ehkäistä, lieventää ja ottaa huomioon ihmisoikeuksiin ja ympäristöön kohdistuvat todelliset ja mahdolliset haitalliset vaikutukset. Euroopan parlamentin jäsenet kannattavat sakkoja, joiden suuruus on vähintään 5 prosenttia yrityksen maailmanlaajuisesta liikevaihdosta, jos yritys ei noudata CSDD-direktiiviä. Tämä heijastaa yleisen tietosuoja-asetuksen täytäntöönpanon kehitystä, joka aluksi ei saanut osakseen huomiota mutta joka vähitellen sai kannatusta, kun liikevaihtoon perustuvia sakkoja määrättiin.
Tulevat ESG-tiedonantoa ja -raportointia koskevat säännökset muuttuvat pakollisiksi lähivuosina. Kun CSDDD-velvoitteista tulee konkreettisia yritys- ja talousjohtajille, sakkojen ja henkilökohtaisen vastuun mahdollisuus tuo uusia ulottuvuuksia ESG-maisemaan. Tämä hallintorakenne on samansuuntainen kuin kirjanpitolainsäädäntö - mutta laajennetut vastuut ovat uusia piirteitä. Viime hetken dramaattisten uudelleenneuvottelujen jälkeen CSDD-direktiivi etenee EU:n parlamentin äänestykseen keväällä 2024.
Sääntely on todellista
Viime vuoden aikana monet muut ilmoitukset osoittivat, että ESG-sääntelyssä on edistytty merkittävästi.
Eurooppalaiset kestävän kehityksen raportointistandardit (ESRS), jotka perustuvat yritysten kestävän kehityksen raportointia koskevaan direktiiviin (CSRD).
EU:n komission heinäkuussa 2023 julkaisema ja hyväksymä ESRS-järjestelmä oli ratkaiseva. Rakenne ja sisältö vahvistettiin, ja aikatauluihin lisättiin joustavuutta yrityksen koon mukaan. Siirtymäkauden aikana on myös mahdollista jättäytyä järjestelmän ulkopuolelle.
Yli 750 työntekijää työllistävät yritykset ottavat ensimmäisenä käyttöön ESRS-järjestelmän, ja vaatimukset ulotetaan koskemaan myös niiden alihankkijoita, koska vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet otetaan huomioon koko arvoketjussa. EU:n komissio on liittänyt ESRS:n myös muihin, erityisesti rahoitusalaa koskeviin säännöksiin. Tämä kuvastaa sitä, että ESRS-raportoinnilla on keskeinen rooli pääoman uudelleen kohdentamisessa, esimerkiksi siinä, miten pankkien on toimittava raportoitujen ESG-tietojen perusteella.
EU-taksonomia
Kesäkuussa 2023 EU:n komissio esitteli uuden EU:n taksonomiapaketin, joka kattaa:
1) vesi- ja merivarojen kestävän käytön ja suojelun
2) siirtymisen kiertotalouteen
3) saastumisen ehkäisemisen ja valvonnan
4) biologisen monimuotoisuuden ja ekosysteemien suojelun ja ennallistamisen
Lisäksi paketissa laajennetaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja siihen sopeutumiseen vaikuttavien taloudellisten toimintojen luetteloa, joka ei ole tähän asti sisältynyt pakettiin, ja siinä keskitytään ensisijaisesti teollisuus- ja liikennealoihin.
EU:n taksonomia tarjoaa perustoimintaluettelon ja ympäristöystävälliseen toimintaan liittyvät kriteerit. Se ei kuitenkaan kata muita yhteiskunnan toimintoja, joilla voi olla vaikutusta ympäristöön, mikä johtaa tulevien pakettien ennakointiin. EU:n taksonomia täydentää ESRS:n täytäntöönpanoa tarjoamalla keskeisiä määritelmiä ja käsitteitä, ja on syytä huomioida nämä EU:n taksonomian ja ESRS:n väliset yhteydet.
Euroopan yhteinen yhteyspiste (ESAP)
ESAP:stä tulee ESG-asiakirjojen ja -raporttien "rekisteri", joka muistuttaa tilinpäätösten kaupparekisteriä.
Neuvoston ja Euroopan parlamentin neuvottelijat pääsivät alustavaan sopimukseen Euroopan toimintasuunnitelmasta. Sopimuksen mukaan ESAP-foorumi on tarkoitus ottaa käyttöön kesästä 2027 alkaen, ja sen käyttöönotto tapahtuu asteittain, jotta varmistetaan vankka täytäntöönpano. Lisäksi siinä hahmotellaan, että jäsenvaltiot perustavat omat ESG-raportointipalvelunsa, jotka syöttävät aineistoa Euroopan tason ESAP-järjestelmään. Mielenkiintoista on, että ESAP:n on määrä toimia itsenäisesti eikä nykyisten kaupparekisterien jatkeena.
ESAP on looginen askel uuden raportointikäytännön luomisessa. Sijoittajille aiheutuu kuitenkin suuria raportointikustannuksia, koska tiedot on kerättävä muilla keinoin.
Kansainvälinen standardien asettaminen
ESG-viestin maailmanlaajuinen ulottuvuus on ilmeinen.
Kesäkuussa 2023 IFRS (ISSB) julkaisi kaksi ensimmäistä maailmanlaajuista tiedonantostandardia, joiden tarkoituksena on tiedottaa kestävään kehitykseen liittyvistä riskeistä ja mahdollisuuksista. IFRS S1 tarjoaa joukon tiedonantovaatimuksia, joiden tarkoituksena on antaa yrityksille mahdollisuus viestiä sijoittajille kestävyyteen liittyvistä riskeistä ja mahdollisuuksista, joita ne kohtaavat lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. IFRS S2:ssa esitetään erityisiä ilmastoon liittyviä tietoja IFRS S1:n täydentämiseksi. Kansainvälinen arvopaperimarkkinavalvojien järjestö IOSCO (International Organization of Securities Commissions) hyväksyi standardit kesällä ja kehottaa nyt 130 jäsenmaataan harkitsemaan, miten ne voivat sisällyttää uudet standardit sääntelykehykseensä.
Todellinen haaste
ESG-toiminnan vauhti Euroopassa on edelleen horjumaton. Aaltovaikutukset ovat merkittäviä, sillä ESG-säännökset vaikuttavat pienimpiinkin alihankkijoihin suurten asiakasyritysten ja pankkien tiedustelujen ja vaatimusten kautta.
Todellinen haaste on se, että kaikkien alojen, mukaan lukien hallinto, tietotekniikka, riskienhallinta ja johto, on sopeuduttava uusiin vaatimuksiin ja käytäntöihin. Uusia ammatteja, kuten ESG-tilintarkastaja/-vakuuttaja, on syntynyt vastauksena kehitykseen.
Todellinen haaste on kuitenkin sisältö. Vain yksi esimerkki: ESRS E4:ssä kysytään tietoja yrityksen toiminnasta biologisen monimuotoisuuden kannalta herkillä alueilla tai niiden läheisyydessä. Tiedämmekö tarkalleen, mikä on biologiselle monimuotoisuudelle herkkä alue, sellaisena kuin kirjanpitäjä sen haluaisi nähdä, ja missä yritys toimii? Esityksen on myös perustuttava joihinkin tosiasioihin. Jotkin näistä tosiasioista on kuitenkin vielä selvitettävä.
Miten voin valmistautua CSRD-raportointivelvoitteeseen?
KOLMEN TEHO. Ympäristöohjelmistoratkaisujen maailmanlaajuinen markkinajohtaja AMCS on yhdistänyt Quenticin ja Figbytesin, jotka ovat turvallisuus- ja kestävyysalan markkinajohtajia, täydentääkseen maailmanlaajuista teknologiaratkaisupakettiaan, joka tukee perustavanlaatuisia teollisuudenaloja.
Quentic- ja FigBytes-alustat yhdistävät tiedonkeruun, hallinnan ja laskennan tehokkaisiin raportointityökaluihin, jotka yksinkertaistavat kaikkia EHSQ- ja kestävän kehityksen haasteita. AMCS, Quentic ja FigBytes tukevat sidosryhmiä johtoryhmästä kokoonpanolinjalle, ja näin AMCS, Quentic ja FigBytes mahdollistavat älykkäämmät, turvallisemmat ja kestävämmät toiminnot.
Koska CSRD-raportin laatimiseen tarvitaan paljon aikaa ja tietoja useilta eri maantieteellisiltä alueilta, AMCS Sustainability Platformin kaltainen pilvipohjainen ohjelmisto voi auttaa:
- Tiedonkeruun tehostamisessa ja kestävyystietojen keskittämisessä
- Kasvihuonekaasujen kirjanpidon automatisoinnissa ja reaaliaikaisesten laskelmien tuottamisessa
- Päivittämään menetelmiä, joita käytetään kansainvälisesti hyväksyttyjen puitteiden noudattamiseksi
- Räätälöimään raportit vastaamaan yksittäisten ESG-standardien, kuten ESRS:n, vaatimuksia
Nyt on aika aloittaa valmistautuminen CSRD:n määräaikaan. Jos olet valmis aloittamaan, varaa tapaaminen AMCS-ratkaisujen neuvonantajan kanssa jo tänään. saadaksesi tietää, miten voimme auttaa sujuvoittamaan kestävän kehityksen raportointi- ja ilmastoilmoitusohjelmaasi.