Kaksinkertainen olennaisuus: ulkopuoliset ja oman toiminnan vaikutukset
Euroopan komissio kuvaili kestävyysraportointiin liittyvää kaksinkertaisen olennaisuuden käsitettä virallisesti ensimmäistä kertaa vuonna 2019. Sillä korostettiin tarvetta saada kattava kuva yrityksen ympäristövaikutuksista. Kaksinkertainen olennaisuus on keskeinen osa Euroopan komission myöhemmin ehdottamaa kestävyysraportointidirektiiviä (CSRD), ja se on yhdenmukainen GRI-standardeissa käytetyn olennaisuusperiaatteen kanssa.
Olennaisuusanalyysit eivät ole uusi keksintö kestävän kehityksen hallinnassa. Ne ovat vankka ja usein käytetty väline, jonka avulla voidaan määrittää kestävään kehitykseen liittyvien aiheiden merkitys ja soveltuvuus yritykselle. Yrityksen olisi ennen kaikkea keskityttävä aiheisiin, joita pidetään "olennaisen tärkeinä". Mitä tämä tarkalleen ottaen tarkoittaa? Tulkintoja on erilaisia, myös raportointistandardien välillä.
Tulevissa kestävän kehityksen raportointia koskevissa tarkistuksissa (EU CSRD) yhdistetään kaksi näkökulmaa kaksinkertaisen olennaisuuden käsitteeseen:
Outside-in-näkökulma
Outside-in-näkökulmassa otetaan huomioon ulkoisten tekijöiden, kuten sidosryhmien odotusten tai teknologian muutosten, vaikutus yritykseen ja/tai sen taloudelliseen tulokseen.
Esimerkkejä ulkoisista vaikutuksista:
- Ilmastonmuutokseen sopeutumisen kustannukset
- Vakuutusmaksut
- Raaka-aineiden saatavuus ja hinnat
- Kierrätys- ja energiakustannukset
- Väestörakenteen muutos
- Väestörakenne
- Arvonmuutokset
- Yhdenvertaisuus
- Kaupungistuminen
- Konfliktit tuotantomaissa
- Muuttoliike
- Poliittinen sääntely
Inside-out-näkökulma
Inside-out-näkökulmassa otetaan huomioon yrityksen oman toiminnan vaikutus kestävään kehitykseen, kuten ilmastonmuutoksen hillinnän edistämiseen.
Esimerkkejä sisäisistä vaikutuksista:
- Kasvihuonekaasupäästöt
- Vedenkulutus
- Ilmansaasteet
- Energiankulutus
- Luonnon monimuotoisuus
- Työolot
- Työntekijöiden oikeudet
- Ammattiyhdistysoikeudet
- Työturvallisuus
- Ihmisoikeudet
- Korruptio
- Lahjonta