Työturvallisuus, Ympäristö ja kestävä kehitys

Miksi kestävä kehitys ja turvallisuus kuuluvat yhteen

Saat uusimmat asiantuntijavinkit kestävyydestä ja turvallisuudesta sekä siitä, miltä menestys näyttää yrityksesi kannalta.

6 minuuttia04/08/2025

Onnistuneessa turvallisuuskulttuurissa on kyse siitä, että ihmisiä autetaan selviytymään riskeistä ja epävarmuudesta. Itse asiassa yhä useammat yritykset ymmärtävät nykyään, että turvallisuuskulttuurin tulisi olla liiketoiminnan ydin.

Mutta mitä se tarkoittaa? Miten yritykset toteuttavat sen käytännössä?

Turvallisuus mahdollistaa paremman operatiivisen suorituskyvyn, eikä ole vain erillinen toiminto. Yritykset voivat ottaa etulinjan työntekijät mukaan päätöksentekoon, sillä työtä lähinnä olevat työntekijät antavat usein parhaat tiedot. Vankan ja täydellisen turvallisuuskulttuurin avain on psykologisen turvallisuuden edistäminen, jotta työntekijät tuntevat itsensä valmiiksi ottamaan huolenaiheita esille. Näin turvallisuuskeskusteluista tulee dynaamisempia ja jatkuvampia.

Miten johtajat muokkaavat turvallisuus- ja kestävyyskulttuuria

Johtajat määrittelevät yrityksen kaikki osa-alueet. Mutta heidän vastuunsa ei lopu tähän.

Kun korostetaan vastuullista yrityskäyttäytymistä turvallisuus- ja ympäristökysymyksissä, koko organisaation on oltava niistä tietoinen. Sen on kuitenkin lähdettävä johtajuudesta.

Sterne Groupin CSR-ESG-johtaja Loïc Chavaroche sanoo: "On selvää, että QHSE (laatu, terveys, turvallisuus, ympäristö), CSR (yritysten sosiaalinen vastuu) ja yleinen kestävä kehitys voidaan saavuttaa vain johdon päätöksellä, selittämällä se organisaation kaikille tasoille ja ennen kaikkea hyväksymällä ja osallistumalla."  

Southpac International Groupin turvallisuusinnovaatioiden johtaja Daniel Hummerdal lisää,
"Sitoutuneet työntekijät edistävät turvallisuuden lisäksi myös tehokkuutta, kustannusten vähentämistä ja toiminnallista huippuosaamista. Organisaatiot, jotka eivät aseta sitoutumista etusijalle, ovat vaarassa luoda jäykkiä, säännösten noudattamista painottavia ympäristöjä, joissa ei oteta huomioon sitä, miten työ todellisuudessa tapahtuu."

Keskittyminen koulutukseen

Jotta turvallisuuskulttuuri olisi tehokas, koulutuksen on oltava strateginen prosessi, johon kuuluu jatkuva oppiminen. Tehokas tapa toteuttaa tämä on kehittää oppimismalleja, joissa työntekijät voivat osallistua lyhyisiin, usein toistuviin, skenaariopohjaisiin istuntoihin vuoden mittaan sen sijaan, että luottaisivat vuosittaisiin kursseihin.

"Edelläkävijäorganisaatiot asettavat toiminnallisen oppimisen etusijalle - hyödyntävät todellisia työkokemuksia teoreettisen opetuksen sijaan", Hummerdal sanoo. "Geneeristen koulutusmoduulien sijaan ne käyttävät työmaakierroksia, vertaistiedon jakamista ja mikro-oppimista työvuorojen vaihtuessa. Tärkeintä on varmistaa, että koulutus kehittyy työn mukana eikä ole staattinen vaatimustenmukaisuusvaatimus."

Vankan turvallisuuskulttuurin edistäminen

Yritykset, jotka asettavat turvallisuuden etusijalle ja kehittävät jatkuvasti strategioitaan, luovat todennäköisemmin turvallisempia työpaikkoja, vähentävät vaaratilanteita ja parantavat yleistä tuottavuutta.

Jotta voit hallita riskejä luotettavasti ja toteuttaa tehokkaita riskinhallintastrategioita, sinun on tehtävä yhteistyötä. Onnistuminen riippuu ihmisistä, tiedoista ja integroiduista järjestelmistä saatavista näkemyksistä.

Sinun tulisi myös luottaa tunnuslukujen, reaaliaikaisten seurantatyökalujen, turvallisuusmittaristojen ja mobiilisovellusten yhdistelmään, joka mahdollistaa välittömät korjaavat toimet. Jatkuva koulutus, vahvan turvallisuuskulttuurin edistäminen, johdon sitoutuminen ja ennakoiva vaarojen tunnistaminen ovat olennaisen tärkeitä työterveys- ja turvallisuusosaamisen parantamisessa. Onnistuneille aloitteille on ominaista säännölliset arvioinnit ja työntekijöiden osallistuminen. 

Vahva johtaminen, työntekijöiden sitoutuminen, tietoon perustuva päätöksenteko ja selkeä viestintä ovat keskeisiä tekijöitä turvallisuusjohtamisaloitteiden onnistumisessa.

Kehittyvän ja osallistavan turvallisuuskulttuurin merkitys

Jos toimit resurssi-intensiivisellä alalla, turvallisuuden pitäisi olla olennainen osa yrityksen jokaisen työntekijän toimintaa. Sääntelyelimet arvioivat sitoutumistasi ja suoritustasi turvallisuuden alalla.

Työntekijöiden sitoutuminen on välttämätöntä, jotta kaikki EHS-strategiat toimisivat. Johdon sitoutuminen on välttämätöntä, jotta työntekijöiden sitouttamisaloitteet voivat vaikuttaa todelliseen muutokseen.

"Henkilöstöpääoman hallinnan (HCM) priorisoinnista on tullut strateginen lähestymistapa. Henkilöstöpääoman hallinnan tavoite on keskittyminen siihen, miten organisaatio houkuttelee, rekrytoi, kehittää, johtaa ja pitää osaajia, jotta se voi saavuttaa päätavoitteensa", sanoo professori Dr. Andrew Sharman, International Institute of Leadership & Safety Culture -instituutin toimitusjohtaja. "Kyse on ihmisten keskeisestä merkityksestä organisaatiossa, ja se johtaa luonnollisesti siihen, että kiinnitetään enemmän huomiota siihen, miten heidän turvallisuudestaan, terveydestään ja hyvinvoinnistaan huolehditaan."

Miten menestystä voidaan mitata ja yritys voi kehittyä?

Yksi suurimmista haasteista nouseviin EHS-trendeihin sopeutumisessa on yhdistettävyys. Se tarjoaa mahdollisuuden edistää jatkuvaa parantamista työntekijöiden ja yrityksesi kannalta. EHS-suorituskyvyn ja viestinnän ei pitäisi tapahtua siiloissa.

Tämän vuoksi monet organisaatiot ovat siirtymässä pois yhdestä järjestelmästä per toiminnallisuus järjestelmien yhteentoimivuuteen varmistaakseen, että tiedot kulkevat useiden alustojen välillä ilman häiriöitä. Vanhojen järjestelmien korvaamisen sijaan tulevaisuutta ajattelevat organisaatiot käyttävät työkaluja, jotka antavat valtuudet koko yritykselle: 

  • API:t erilaisten järjestelmien saumattomaan yhdistämiseen.
  • Power BI ja muut business intelligence -työkalut, joiden avulla voidaan koota ja visualisoida keskeisiä turvallisuusnäkökohtia.
  • Alustarajat ylittävä tietojen kääntäminen raportoinnin standardoimiseksi eri sidosryhmille.

Jotta EHS-ohjelmistot tukisivat tätä muutosta, niiden keskeisiin ominaisuuksiin on kuuluttava reaaliaikainen analytiikka, mobiilikäytettävyys etulinjan raportointia varten ja vaatimustenmukaisuuden automaattinen seuranta.

"EHS-ohjelmistojen tulevaisuutta ei määrittele pelkkä integrointi vaan yhteentoimivuus", Hummerdal sanoo. "Organisaatiot, jotka mahdollistavat järjestelmien välisen tiedonkulun, ovat todennäköisesti tehokkaampia ja vaikuttavampia."

Varmista yrityksesi pitkäikäisyys ja kasvu

Kestävää kehitystä ei pitäisi nähdä erillisenä toimintona, vaan se tulisi sisällyttää kaikkeen liiketoimintaa koskevaan päätöksentekoon. Kestävyysriski on liiketoimintariski. Kestävä yritys takaa, että yritys voi jatkaa toimintaansa vielä vuosia.

Kestävä kehitys ei ole vain raportointia. On tärkeää keskittää ESG-toimet integroimalla ja sisällyttämällä kestävä kehitys kaikkiin liiketoimintaprosesseihin.

Lyhyesti sanottuna on mahdollista parantaa suorituskykyä samalla, kun toteutetaan kestävän kehityksen aloitteita. Organisaation pitkän aikavälin menestys riippuu kestävistä käytännöistä, joiden toteuttaminen riippuu sekä teknologiasta että ihmisistä.

X