Läheltä piti -tilanteet
Läheltä piti ‑tilanteet ovat yleensä vaaratilanteita, joissa kukaan ei loukkaantunut, mutta jotka olisivat voineet johtaa loukkaantumisiin eri olosuhteissa.
Tämänkään mittarin kohdalla ei ole järkeä vain keskittyä nollaan läheltä piti tilanteeseen. Hyödyllisempää on tarkastella tuloksia hieman moniulotteisemmin. Vaarallisen työpaikan sijaan suuri määrä läheltä piti tilanteita saattaakin kuvastaa avointa, hyvin toimivaa culture of failure -ilmapiiriä, jossa työntekijät voivat vapaasti ja avoimesti ilmoittaa läheltä piti -tilanteista. Organisaatiolle on ensisijaisen tärkeää, että läheltä piti tilanteista ilmoitetaan, sillä vain siten voidaan tunnistaa jokapäiväisiä riskejä ja toteuttaa tarvittavia toimenpiteitä jatkuvasti. Kun työntekijä ei ilmoita läheltä piti tilanteesta, vastaava tilanne voi myöhemmin johtaa oikeaan tapaturmaan. Tätä tukee osin kiistelty Heinrichin tapaturmapyramidi, jonka mukaan 300 vaaratilannetta johtaa 29 lievään loukkaantumiseen ja yhteen vakavaan tapaturmaan tai kuolemaan. Heinrichin pyramidi myös kuvastaa sitä, että vaaratilanteiden suhteellisesta esiintyvyydestä johtuen nollan läheltä piti tilanteen saavuttaminen ei ole realistista.
Sen sijaan, että läheltä piti tilanteita pyrittäisiin vähentämään, järkevämpi lähestymistapa olisi tarkastella läheltä piti -tilanteiden suhdetta tapaturmiin. Kuinka läheisesti se vastaa tapaturmapyramidia? Mitä johtopäätöksiä siitä voidaan vetää? Työntekijät ja esihenkilöt eivät välttämättä viitsi kirjata jokaista pientä vaaratilannetta ylös, mikä pätee myös läheltä piti tilanteisiin. Tästä syystä olisikin järkevämpää tapaturmapyramidin mukaisesti keskittyä ilmoitettujen läheltä piti tilanteiden ja tapaturmien suhteeseen. Suhdeluvun kasvu on suuntaa-antava merkki työturvallisuuskulttuurin parantumisesta.