Yritysjohtajat (ylimmällä tasolla) voivat luoda osallistavan turvallisuuskulttuurin etsimällä koko organisaatiossa avainhenkilöitä, jotka voivat auttaa levittämään sanaa ja kouluttaa muita. Investoinneissa turvallisuuskulttuuriin on kyse siitä, että ihmisiä autetaan selviytymään tehokkaasti riskeistä ja epävarmuudesta. Davide Sciotti, Saipemin H&S-kulttuurista, inhimillisestä suorituskyvystä ja koulutuksesta vastaava johtaja ja Leadership in Health and Safety Foundationin pääsihteeri, lisää:
”On tärkeää löytää mekanismi, jolla organisaation epäviralliset johtajat saadaan mukaan, jotta voidaan luoda alhaalta ylöspäin suuntautuva vaikutus, joka voi tukea ylhäältä alaspäin suuntautuvaa vaikutusta.”
On tärkeää sisällyttää turvallisuus päivittäiseen toimintaan ja ottaa etulinjan työntekijät mukaan keskeisiin päätöksiin. Näin edistetään riskitöntä ympäristöä, jossa työntekijät voivat ilmaista huolensa, ja muutetaan turvallisuuskeskustelut jatkuvaksi, dynaamiseksi vuoropuheluksi sen sijaan, että ne olisivat vain vuotuisten vaatimusten noudattamista koskevien vaatimusten täyttämistä. Southpac International Groupin turvallisuusinnovaatioiden johtaja Daniel Hummerdal jatkaa:
”Sitoutuneet työntekijät edistävät turvallisuuden lisäksi myös tehokkuutta, kustannusten vähentämistä ja toiminnallista huippuosaamista. Organisaatiot, jotka eivät aseta sitoutumista etusijalle, ovat vaarassa luoda jäykkiä, vaatimustenmukaisuuden painottamia ympäristöjä, joissa ei oteta huomioon sitä, miten työ todellisuudessa tapahtuu.”
Lopputulos on, että turvallisuuskulttuurin rakentaminen edellyttää aikomuksia ja toimintaa organisaation jokaiselta osa-alueelta. Se ei myöskään ole yksioikoinen tehtävä, vaan jatkuvaa työtä. Tästä päästäänkin seuraavaan osa-alueeseen tulevaisuuden työturvallisuuden rakentamisessa: koulutukseen.
Jatkuva koulutus ja turvallisuusarviointi
Tehokas turvallisuuskulttuuri edellyttää jatkuvaa, strategista koulutusta, ei pelkkää kohtien rastittamista vaatimustenmukaisuuslistoilta. Parasta on valita jaksotettu oppimismalli, jossa työntekijöille useaan otteeseen lyhyitä, skenaariopohjaisia koulutustilaisuuksia ympäri vuoden pitkien vuosittaisien kurssien sijaan.
Olet luultavasti istunut läpi yli 8 tuntia kestävän vuosittaisen koulutuksen. Muistitko sisällön kuukautta myöhemmin? Entä viisi kuukautta myöhemmin?
Daniel Hummerdal selittää tätä ajatusta ja toteaa seuraavaa:
”Edelläkävijäorganisaatiot asettavat etusijalle toiminnallisen oppimisen - todellisten työkokemusten hyödyntäminen teoreettisen opetuksen sijaan. Yleisten koulutusmoduulien sijaan ne käyttävät työmaakierroksia, vertaisosaamisen jakamista ja mikrooppimista työvuoron vaihtuessa. Tärkeintä on varmistaa, että koulutus kehittyy työn mukana eikä ole staattinen vaatimustenmukaisuusvaatimus.”
Kun nämä koulutukset liittyvät itse työhön, ne tuntuvat tärkeiltä ja tuottavat konkreettisempia tuloksia kuin teoreettinen luento. Edellisestä tarkoituksellisuutta käsittelevästä osiosta lainaten tämä koulutustyyli kannustaa koko henkilöstöä osallistumaan turvallisuuskulttuurin vaalimiseen ja pitämään toisiaan vastuullisina. Miksi tämä toimii niin hyvin? Ihmiset ovat sosiaalisia eläimiä, haluamme olla osa jotakin.
Dynaaminen harjoittelu ja ihmisen suorituskyky
Useimmat koulutukset on räätälöitävä tietyille työryhmille, osastoille ja vastaaville. Yksi koulutus kaikille ei ole ratkaisu organisaatioille, jotka pyrkivät monipuoliseen turvallisuuskulttuuriin.
Davide Scotti, Saipemin H&S-kulttuurista, inhimillisestä suorituskyvystä ja koulutuksesta vastaava johtaja ja Leadership in Health and Safety Foundation -säätiön pääsihteeri, sanoo:
”Koulutus on olennaisen tärkeää turvallisuuden alalla menestymisen kannalta. Jotta inhimillinen suorituskyky menestyisi ja jotta se voitaisiin sisällyttää organisaation DNA:han, on varmistettava, että kaikki organisaation jäsenet ymmärtävät periaatteet ja sen, miten ne sisällytetään päivittäisiin rutiineihin. Jotta inhimillisen suorituskyvyn viisi periaatetta voidaan omaksua ja ottaa käyttöön, koulutus on räätälöitävä kullekin ryhmälle.”
Inhimillisen suorituskyvyn viisi periaatetta ohjaavat työturvallisuuden ajatusta ja käytäntöä ja tunnustavat keskeiset seikat:
- Virheet ovat normaaleja
- Syyttäminen ei korjaa mitään
- Oppiminen on elintärkeää parantamisen kannalta
- Käyttäytyminen on kontekstisidonnaista
- Se miten epäonnistumiseen reagoidaan, on tärkeintä
Näiden periaatteiden sisällyttäminen päivittäisiin toimintakäytäntöihin on ratkaisevan tärkeää vahvan turvallisuuskulttuurin kannalta. Se on ihmiskeskeinen ja viestii työntekijöistä ja heidän hyvinvoinnistaan huolehtimisesta, mikä antaa tilaa virheistä oppimiselle ja parantamiselle.
Ihmiset ja heidän työnsä muuttuvat jatkuvasti. Koulutuksen, joka auttaa pitämään nämä dynaamiset työpaikat turvallisina niitä hoitaville ihmisille, on oltava yhtä dynaamista. Ja miten auttaa parhaiten organisoimaan, miten tämä kaikki tehdään? Pieni määrä teknologiaa vie pitkälle.
Turvallisuuden hallintateknologian käyttöönotto
Työpaikkojen turvallisuus on kehittynyt huomattavasti sen jälkeen, kun teräsrakentajat kävivät lounaalla satojen metrien korkeudessa olevien palkkien päällä pilvenpiirtäjän rakentamisen aikana. Ympäristö-, terveys- ja turvallisuusohjelmistot (EHS) ovat yhä kehittyneempiä, ja niillä on merkittävä rooli organisaatioiden auttamisessa työpaikkojen turvallisuuden seurannassa, ylläpidossa ja sääntelyssä.
Koska turvallisuuden hallintaan liittyvät teknologiset tarpeet eivät ole kahdella organisaatiolla samanlaiset, jokaisen organisaation on itse arvioitava teknologiakenttää löytääkseen tarpeisiinsa sopivat työkalut. Onnistunut teknologian integrointi on tulosta liiketoiminnan vaatimusten jatkuvasta tarkastelusta.
Tekoälyä ja koneoppimista käytetään yhä enemmän riskien ennustamiseen, resurssien kohdentamisen optimointiin ja riskienhallintataktiikoiden parantamiseen historiatietojen perusteella. Yhä useammat organisaatiot ovat myös siirtymässä pilvipohjaisiin EHS-ohjelmistoihin keskitettyjen turvallisuustietojen, tehokkaamman vaatimustenmukaisuuden seurannan, vaikuttavan raportoinnin ja paremman osastojen välisen viestinnän vuoksi. Samoin robotiikan ja automaation käyttöönotto on lisääntymässä vaarojen tunnistamisessa, mikä tähtää ihmisten riskialtistumisen vähentämiseen ja tehokkuuden lisäämiseen.
Maxwell Safety Limitedin toimitusjohtaja Hugh Maxwell laati tarkistuslistan EHS-ohjelmistojen välttämättömistä ominaisuuksista, jotka auttavat mitä tahansa organisaatiota ohjelmistopäätösten tekemisessä:
Reaaliaikainen tiedonkeruu ja seuranta
- IoT-integraatio: Kyky integroitua IoT-laitteisiin reaaliaikaista tiedonkeruuta varten ilmanlaadusta, lämpötilasta, melutasosta ja muista työntekijöiden terveyttä koskevista mittareista.
- Tapahtumien raportointi ja seuranta: Käyttäjäystävällinen käyttöliittymä, jonka avulla työntekijät voivat raportoida nopeasti vaaratilanteista, vaaratilanteista, läheltä piti -tilanteista ja turvallisuusrikkomuksista, ja automaattiset työnkulut seurantatoimia sekä ratkaisujen seurantaa varten.
Mukautettavat mittaristot ja raportointityökalut
- Tietojen visualisointi: Vuorovaikutteiset raportit, jotka esittävät keskeiset turvallisuus-, terveys- ja ympäristömittarit reaaliajassa ja auttavat sidosryhmiä tunnistamaan nopeasti suuntaukset, riskit ja huomionarvoiset alueet.
- Automatisoitu vaatimustenmukaisuusraportointi: Mahdollisuus luoda vaatimustenmukaisuusraportteja uusimpien säännösten perusteella ja toimittaa ne automaattisesti tarvittaville viranomaisille ja sidosryhmille.
- ESG-mittarit: Työkalut kestävän kehityksen tavoitteiden seurantaan ja raportointiin, joista on tulossa olennaisia yritysten EHS-strategiassa.
Riskienhallinta ja ennakoiva analytiikka
- Riskinarviointityökalut: Automatisoidut työkalut riskiarviointien suorittamiseen ja seurantaan, jotta mahdolliset vaarat tunnistetaan varhaisessa vaiheessa ja niitä lievennetään.
- Ennakoiva analytiikka: Koneoppimisalgoritmit, jotka analysoivat historiallista ja reaaliaikaista tietoa ennakoidakseen riskejä ja turvallisuustapahtumia sekä mahdollistavat ennakoivat toimenpiteet.
- Korjaavien toimien hallinta: Järjestelmä, joka jakaa automaattisesti tunnistettujen riskien käsittelyyn liittyvät tehtävät ja seuraa ratkaisuprosessia vastuullisuuden varmistamiseksi.
Tämä luettelo on kattava katsaus siihen, mitä EHS-ohjelmiston pitäisi pystyä tekemään työpaikan turvallisuuden parantamiseksi ja turvallisemman tulevaisuuden perustan luomiseksi.