1. Miten tekoälyn automatisointi voi tehostaa vaatimustenhallintaa
“Nykyajan liiketoiminta on kaaoksessa navigointia.” Michael Rasmussen, johtava analyytikko ja perustaja, GRC 20/20 Research
Yksinkertaisesti sanottuna Michael Rasmussen selitti yritysten kamppailevan pysyäkseen jatkuvasti muuttuvien säädösten perässä. Uudet ja vireillä olevat säädökset, päivitetyt ohjeet ja valvontatoimenpiteet muokkaavat riskiympäristöä aiheuttaen geopoliittista, taloudellista ja ympäristöllistä epävarmuutta.
Muuttuvien säädösten lisäksi yritysten on pidettävä huolta myös sisäisistä muutoksista. Ovatko uuteen rooliin siirtyvät työntekijät tietoisia kestävyyskäytännöistä? Ovatko organisaation uusilla alueilla työskentelevät, uutta teknologiaa käyttävät ja uusista toimivaltuuksista vastaavat henkilöt saaneet koulutusta vaatimustenhallinnasta?
Nämä haasteet voivat aiheuttaa aukkoja määräysten täyttämisessä ja johtaa sakkoihin, rangaistuksiin tai jopa tuomioihin. Säädösten noudattamatta jättämisen riski lisääntyy jokaisen uuden säädöksen myötä, mikä voi puolestaan aiheuttaa taloudellista tai mainehaittaa ja johtaa markkinoille pääsyn tai liiketoimintamahdollisuuksien menetykseen.
Uudet lait voivat olla satojen sivujen pituisia, vaatien ihmisiltä ylimääräistä aikaa ja resursseja. Teknologian, kuten tekoälyn avulla, näiden säädösten ymmärtämistä voidaan merkittävästi nopeuttaa, vähentäen samalla noudattamatta jättämisen riskiä.
Alexander Sadovsky esitteli kolme tulevaa teknologiaa, jotka mullistavat sääntelyyn liittyvän kestävyyden ja vaatimustenhallinnan automatisoinnin.
Sisällöntuotanto
Sen sijaan, että työntekijät käyttävät aikaansa muutosten ja uusien lakien tutkimiseen, voi tekoäly analysoida sisällön automaattisesti ja löytää toimialalle tai maantieteelliselle alueelle tärkeitä lakeja ja muutoksia olemassa oleviin lakiehdotuksiin.
Globaalisti toimivien tiimien voi olla haastavaa tulkita oikein säädösten määrää ja monimutkaisuutta. Jotain saattaa jäädä huomaamatta muutosten suuresta määrästä johtuen. Lisäksi kaikki tieto on tulkittava liiketoiminnan kannalta oikein sekä suunniteltava ja seurattava oikeita prosessivaiheita, jotta noudattamatta jättämisen riski pienenisi.
Kuten Michael aluksi mainitsi, on lakeja kilometreittäin läpikäytävänä. Alex huomautti, että teköäly voi tiivistää kokonaisia lakeja, jolloin liiketoiminta näkee nopeasti mitä milloinkin tapahtuu. Tekoäly voi myös asettaa asiakirjojen sisällön oikeaan kontekstiin, jotta yritykset pystyvät tunnistamaan asiaankuuluvat tiedot nopeammin. AI voi esimerkiksi verrata lainsäädännöllisiä asiakirjoja tunnistaakseen samankaltaisten lakien globaalit vaikutukset tai eritellä tietynkaltaista tietoa, kuten oikeudellisia velvoitteita, joita on määritelty sadan sivun PDF-tiedoston eri kohdissa. Lisäksi tekoäly pystyy tunnistamaan tulevia trendejä menneisiin malleihin perustuen.
Sisällön keksiminen
“Suurempi määrä data tarkoittaa enemmän ongelmia.” Alexander Sadovsky
Tekoälytyökalut tehostavat hakukykyä, mikä mahdollistaa yrityksille hienovaraisempien vastausten löytämisen. AI pystyy lisäksi hyödyntämään valokuvista saatua tietoa hakutuloksissa. EHS-tiimit voivat esimerkiksi ladata valokuvan toimistosta suorittaessaan terveys- ja turvallisuusarviointia. Teköäly analysoi valokuvia mahdollisten ongelmien, kuten laitteista puuttuvien etikettien tai tikkaista tai johdoista johtuvien haasteiden tunnistamiseksi.
Sisällön parantaminen
Alex huomautti, että AI on hyödyllinen sellaisen tiedon esille tuomisessa, jota yritykset eivät välttämättä osaa ilmaista. Esimerkiksi voi olla laki syöpävaarallisista kemikaaleista, joka ei ole auditoijille tuttu, koska he eivät työskentele kemikaalien tai kestävän kemian käytäntöjen parissa. Tässä tapauksessa tekoäly voi tehdä ristiinvertailuja, syventyä kemialliseen sisältöön ja välittää nämä tiedot tavarantoimittajille luoden tietämystä koko teollisuudenalalle.
Tietojen luovuttaminen
Marianthe Evangelidis London Stock Exchange Group:n kestävän rahoituksen & sijoittamisen johtaja laajensi teköälyn tiedon selkeyttämisen ominaisuuksia tietojen julkistamisessa julkisille aloille.
Sijoittajien ja asiakkaiden suurimpana haasteena on, että kaikki yritykset julkistavat kestävyystietonsa eri tavoin, joten voi olla vaikeaa koota yhteen sääntelyviranomaisille toimitettavat tiedot. Hajautettu EHS-vaatimustenmukaisuus voi luoda siiloja ja aukkoja, mikä johtaa epäjohdonmukaisiin, epätäydellisiin ja epätarkkoihin tietoihin, jotka voivat uhata yrityksen vaatimustenmukaisuusohjelman luotettavuutta.
Jälleen kerran tekoälyä voidaan käyttää yksinkertaistamaan ja virtaviivaistamaan tätä prosessia, etsimään julkisesti julkistettuja tietoja, kestävyysraportteja ja poimimaan tietoja tarkastajia ja tavarantoimittajia varten.